Historie ⋆ Paasparty Bentelo
PaasPary

Historie

1988 begin

Sinds 1988 wordt er door de PJO-HAJO Bentelo op eerste Paasdag de PaasParty georganiseerd, incl. het opbouwen en aansteken van een Paasvuur.

Paardenstallen

Tegenwoordig wordt dit groots festijn gehouden in een feesttent. In 1988 en 1989 hadden we een zaaltje van Restaurant de Rustende Jager tot onze beschikking, in de nabij gelegen paardenstallen een garderobe. Dat we niet berekent hadden op de 1000 bezoekers die op de Party afkwamen bleek uit het feit dat er veel te weinig garderobemunten voor hadden, zodat er van een goed gestructureerd opbergsysteem geen sprake was. Bier was daarentegen in overvloed – tot en met 1996 geleverd door Dommelsch.

1989 Verbouwing

In verband met de bouw van een nieuwe zaal was het zaaltje waar we in 1988 het feest organiseerden vergroot. Net als het voorgaande jaar werden de ruiten weer geheel afgetimmerd en werd er weer een garderobe ingericht in de paardenstallen. De capaciteit was weer veel te klein zodat het er al gauw weer één grote bende was. Wat nu niet meer weg te denken is bij de PaasParty en soort gelijk feesten hadden we destijds, tot groot gemis van menigeen, nog niet: de eetkeet.

Hout

Het paasvuur werd net zoals het vorige jaar opgebouwd met een lepelkraan. Het bestond uit vele soorten hout(afval), maar ook uit flinke aantallen trekkerbanden. Het aansteken van het paasvuur gebeurd al jaren door vele balen stro onder in de houtstapel te stouwen en dit aan te steken. Het stro wat hiervoor gebruikt wordt is ons nog altijd gratis aangeboden.

1990 Feesttent

In 1990 wrd de PaasParty voor de eerste keer gehouden in een tent op het terrein naast restaurant De Rustende Jager, waar zich nu de tuin met een grote waterpary bevindt.

Vloerplaten drijven

Een grote waterparty hadden we er de middag vor de party ook van, waarbij vele vloerplaten door de tent dreven. De garderobe bevond zich nog steeds in de paardenstallen. De afvoer van de toiletten bestond uit een gat van een meter bij een meter. Het bezoekersaantal lag rond de 2000. Dat de drank rijkelijk vloeide bleek uit het feit dat er ’s nachts nog drankmunten geteld moesten worden.

1992 Drankmunten

In 1992 werd alles weer groter: de tent, de eetcapaciteit, de drankvoorraad, etc. De drankmuntenvoorraad was aan de krappe kant zodat we bij onze leverancier in Enschede nieuwe munten moesten bestellen. Deze had echter machineproblemen zodat wij drie dagen voor Pasen nou uit moesten wijken naar een leverancier in Hengelo.

1994 Storm

Vlak voor de voor de paasdagen in 1994 kregen we te maken met een zware storm. Op witte donderdag hadden we de tent opgebouwd. Op goede vrijdag moest er echter groot materiaal aan te pas komen om er voor te zorgen dat de hele tent ons niet weg woei. Helaas kwam de tent er niet zonder kleerscheuren vanaf.

Zes uur ’s morgens

De volgende dag om zes uur ’s morgens waren de tentbouwers uit Valkenwaard al weer op weg naar Bentelo. Om negen uur waren zij aanwezig. Alle materialen stonden op tien platte wagens al klaar. ’s Middags om vijf uur stond de tent weer: klaar voor gebruik. Wat we normaal in drie dagen doen, lukte het ons door de goede inzet van 60 helpers op één dag!

Lasershow

’s Avonds was er een lasershow en een ‘miss wet’ verkiezing, waarvan de plaatselijke DJ nu nog rode oortjes van krijgt als hij hier aan terug denkt. Mede daarom werden Gert en Hermien in 1995 voor een optreden uitgenodigd.

1995 – 2000 Bezoekersgroei

Elk jaar weer komen er meer feestgangers naar Bentelo. Hadden we in 1993 nog 3000 bezoekers, in 1998 waren dit er 4500! Ook veranderd er elk jaar wel iets. In 1995 hadden we voor het eerst grasland als ondergrond. In 1996 hadden we voor het eerst een spantentent. In 1997 schonken we voor het eerst Grolsch i.p.v. Dommelsch bier.

2001 MKZ

In het voorjaar van 2001 ontstond in Nederland de MKZ crsis. Deze ziekte veroorzaakte veel dood en verderf in de Nederlandse veestapel. Doordat de MKZ ziekte zo besmettelijk was heeft het bestuur van de PJO-HAJO in 2001 besloten om de PaasParty en het Paasvuur af te lasten. Omdat de PaasParty gehouden wordt in een gebied met veel boeren en veelal georganiseerd wordt met behulp van deze boeren, was dit besluit vanzelfsprekend. Het was een zeer trieste bedoeling! Het al verzamelde hout werd bij elkaar gepakt en op een doordeweekse dag aangestoken.

2002 Doorgroei

In de jaren 2002 tot en met 2005 is de PaasParty sterk doorgegroeid. De aangescherpte regelgeving en de groei van het bezoekersaantal zorgde ervoor dat de organisatie professioneler moest worden. Dit ging niet altijd vanzelf en er waren problemen die opgelost moesten worden. Toch is het de organisatie gelukt om de PaasParty vooral een feest te houden, waarbij de gezelligheid belangrijker was dan al het andere!

2006 Voorverkoop

In 2005 steeg het bezoekersaantal tot ruim boven de 5000! Op dit bezoekersaantal was het hele evenement niet ingericht en dit heeft dan ook de aanleiding gegeven om vanaf 2006 te gaan werken met voorverkoop. Vanaf dat jaar zijn er alleen nog kaarten te verkrijgen via de voorverkoop. Vanaf dat moment kon de organisatie weer alle aandacht vestigen op het feest zelf en minder op het in de hand houden van de bezoekersaantallen.

2014 Nieuw concept

Mede door de strenge regels van de politiek en de slechte economie zagen wij een afname in onze bezoekersaantal. Een reden om met elkaar te gaan brainstormen! Met wat inspiratiedrank en bittergarnituur werd het volgende concept bedacht: Geen 1 tent, maar 3 tenten! Met verschillende muziekgenre’s. Het was een gok, maar een waardevolle gok. Er kwamen vele positieve reacties binnen en het feestsfeer werd anders. Meer gezelligheid en gewoon lekker feesten!

2015 Combikaart

In 2015 zijn we in overleg gegaan met taxibedrijven om het combikaart te introduceren. Een retourtje taxi inclusief entreekaart. Dit bleek al snel een succes te zijn. We zitten inmiddels in het jaar 2016 en gaan met 5 tenten weer een grandioos feest neerzetten.

2016 Opblaastenten

Elke keer blijven innoveren en kijken naar iets nieuws. Zo hebben wij in 2016 twee opblaastenten gehad, namelijk: Dirty Church & Bumper Beatz. In de Dirty Church konden bezoekers heerlijk met hun guilty pleasures meezingen en werd er flink gesprongen in Bumper Beatz op botsautomuziek!

2017 Brrr koud

Nou zo koud was het niet, maar we hadden een heuse iglo tent staan voor de gekke bezoekers. In Club Iglo kon je lekker losgaan! Daarnaast hebben we in 2017 een record geboekt met een aantal van 6 000 bezoekers! Ons historie verhaal….wordt vervolgd!

2018 De 30e Editie

PaasParty 2018 was de 30e editie van het grandioze paasfeest. We hebben dit met alle leden gevierd en de PaasParty met veel enthousiasme georganiseerd! Ook dit jaar waren we weer uitverkocht en stonden de bezoekers los te gaan in de Summer Dive, Dance Vibes, Rock ‘N Old & onze thematent: de Skuur Schuur!